Malowanie na tkaninie.
Dla nikogo nie jest tajemnicą, że każda kobieta najbardziej na świecie kocha torebki i kwiaty. Tę prawdę poznali też najmłodsi mieszkańcy gminy Sadowne i na zbliżający się wielkimi krokami Dzień Matki samodzielnie przygotowali najpiękniejszy na świecie prezent 2w1na Dzień Mamy – samodzielnie malowane torby ekologiczne. Na każdej z nich powstał niepowtarzalny rysunek z elementami kwiatów, tęczy, serc…, czyli wszystkiego, co mamy kochają najbardziej. Torby te będą wyrazem miłości do mamy i jednocześnie podziękowaniem za troskę, z jaką mamy opiekują się swoimi pociechami.
My ze swojej strony możemy podziękować wszystkim młodym adeptom sztuki za urocze warsztaty z malowania na tkaninie i chcemy zaprosić zainteresowanych, tych dużych i małych, do wzięcia udziału w warsztatach plastycznych. Oprócz farb i toreb gwarantujemy dobrą zabawę i miło spędzony czas na relaksujących zajęciach.
Warsztaty dietetyczno – kulinarne „Zdrowie na każdą kieszeń”
Pod koniec 2021 roku Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Sadowne przystąpiło do Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020 Podprogram 2021. Dzięki temu Programowi mogliśmy objąć pomocą osoby potrzebujące pomocą żywnościową, jednak ten Program to nie tylko pomoc materialna, ale także edukacja na temat żywienia. 26 kwietnia 2022 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Sadownem Pani Lena Replin prowadziła Warsztaty dietetyczno – kulinarne „Zdrowie na każdą kieszeń”. Dzięki tym warsztatom mogliśmy się przekonać, że zdrowe, pełnowartościowe żywienie nie musi być drogie i nudne.
Pierwsza część warsztatów poświęcona była przede wszystkim temu, na co zwracać uwagę czytając etykiety na produktach żywnościowych. Mogliśmy się dowiedzieć, że wyrażenia najlepiej spożyć do i należy spożyć przed nie są tym samym. Najlepiej spożyć do znajdziemy na takich produktach jak kasze, makarony, kawa, herbata, cukier czy niektóre słodycze. Oznacza to, że po tej dacie artykuły te nadal nadają się do spożycia, ale mogą zmienić swój wygląd np. cukier zacznie się sklejać w bryłki. Inaczej jest z określeniem należy spożyć przed – termin ten znajdziemy na nabiale, produktach mięsnych czy garmażeryjnych. Daty tej należy przestrzegać, bo po jej upływie produkt nie nadaje się do spożycia i może nam zaszkodzić.
Kolejnym zagadnieniem poruszanym w tej części spotkania były oznaczenia składników odżywczych i kaloryczność danego produktu. Nauczyliśmy się jak szukać informacji o składzie produktu, jego kaloryczności czy wartościach odżywczych.
Druga część warsztatów miała charakter bardziej praktyczny. Uczestnicy spotkania przygotowywali przepyszne i bardzo sycące sałatki oraz danie jednogarnkowe na bazie pęczaku, które mogą być alternatywnym posiłkiem, zwłaszcza latem, dla ciężkiego, tradycyjnego obiadu.